Министър е категоричен, че докато той е начело на просветното министерство,

...
Министър е категоричен, че докато той е начело на просветното министерство,
Коментари Харесай

У нас: 17 починали ученици и повече от 110 учители

 Министър е безапелационен, че докато той е отпред на просветното министерство, няма да има наложително тестване на възпитаници или учители. Това съобщи той в ефира на " Твоят ден " по " Нованюз ".

" Моята съществена цел е да създадем безвредна среда за присъствено образование, все още това само е допустимо посредством тестването. Не става въпрос единствено кого заразяват децата, би трябвало да пазим и тяхното здраве. Официалната статистика сочи, че до момента 17 деца са изгубили живота си заради вируса. За предходната година умрелите учители с COVID-19 са над 110 ", уточни министърът.

Той заяви, че досега тестванията за учениците са разпределени в няколко области, като приоритет са били по-отдалечените места. " За страдание обаче до сряда не всички области ще получат проби ".

По думите му идната партида от 200 хиляди теста се намира на границата, само че не е ясно по кое време тя ще бъде разпределена към нуждаещите се области. Всичко зависи и от доставчиците. 

" Няма нищо съдбовно в това, че тестванията няма да дойдат в точния момент. Не е казано, че наложително всички възпитаници би трябвало да се завърнат в клас още от сряда ", изясни министърът.

Във връзка с метода на осъществяване на тестванията за най-малките Денков съобщи, че е необходимо децата да не употребяват храни и питиета 30 минути преди вземането на тестът. 

" Пробите ще се взимат в класната стая, двама души могат да създадат тестванията и в рамките на 15-20 минути всички проби ще са заредени, а резултатите забележими. При позитивен тест на някое дете, то ще бъде изпратено у дома и е належащо да бъде известен персоналният доктор. До 24 часа би трябвало да бъде изработен и втори тест в лаборатория, чиито данни се записват в съответните здравни управляващи ", изясни той.

Министър Денков разяснява още, че поетапно следва завръщане в класните стаи и на учениците от по-горните класове. 

" След като системата с тестванията за най-малките проработи, ще помислим за връщане на децата от 5-ти до 7-ми клас, дружно с тези от 12-ти клас, а по-късно и на учениците от 8-ми до 10-ти ", изясни просветният министър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР